Pár gondolat a beszoktatásról

Az első találkozás az óvodával, annak emberi és tárgyi környezetével, szinte minden kisgyermek esetében alapvetően befolyásolja az óvodához fűződő későbbi kapcsolatát. A gyermekek különböző érzelmekkel fogadhatják az óvodát. Ebben az időszakban mindenfajta érzelmi megnyilvánulást természetesnek kell tartanunk.

Fontos, hogy az óvónő a szülő segítségével felismerje, milyen módon találhatja meg a legkönnyebben az utat a gyermekhez. Körültekintést, türelmet és gyöngédséget igényel a családból közvetlenül az óvodába kerülő gyermek beszoktatása. A beszoktatás menetét általában a gyermekek igénye határozza meg, de figyelembe kell vennünk a többi gyermek napi tevékenységét, és a már kialakult szokásrendszerét. 

Ideálisnak tartjuk, ha az édesanya az első nap délelőttjét együtt tölti gyermekével az óvodában, majd az ezt követő napokon igény szerint háttér-biztonságot nyújt. Ez azt jelenti, hogy ha a kisgyermek elfárad, vagy nagyon keresné, sírna, akkor az édesanyának módja nyílik megnyugtatni, együtt lenni vele.

Amennyiben a beszokás nem okoz különösebb gondot, a következő naptól a gyermek egyedül is töltheti napját az óvodában. A reggelenkénti apróbb pityergés, sírás természetes, ez még egy ideig kísérni fogja a reggeli elválásokat.

Megértésüket, türelmüket köszönjük. A beszoktatással kapcsolatos kérdéseikre bármikor szívesen válaszolunk, gondolatainkat szívesen osztjuk meg Önökkel. Gyermekeikről a nap bármely időszakában érdeklődhetnek telefonon, személyesen, mi mindig őszintén válaszolunk kérdéseikre.