Pár gondolat a magánóvodai beszoktatásról

Az első találkozás az óvodával, annak emberi és tárgyi környezetével, szinte minden kisgyermek esetében alapvetően befolyásolja az óvodához fűződő későbbi kapcsolatát. A gyermekek különböző érzelmekkel fogadhatják az óvodát. Ebben az időszakban mindenfajta érzelmi megnyilvánulást természetesnek kell tartanunk.

Fontos, hogy az óvónő a szülő segítségével felismerje, milyen módon találhatja meg a legkönnyebben az utat a gyermekhez. Körültekintést, türelmet és gyöngédséget igényel a családból közvetlenül az óvodába kerülő gyermek beszoktatása. A beszoktatás menetét általában a gyermekek igénye határozza meg, de figyelembe kell vennünk a többi gyermek napi tevékenységét, és a már kialakult szokásrendszerét. Budapesti magánóvodánkban erre különösen nagy hangsúlyt fektetünk.

Magánóvodánkban ideálisnak tartjuk, ha az édesanya az első nap délelőttjét együtt tölti gyermekével az óvodában, majd az ezt követő napokon igény szerint háttér-biztonságot nyújt. Ez azt jelenti, hogy ha a kisgyermek elfárad, vagy nagyon keresné, sírna, akkor az édesanyának módja nyílik megnyugtatni, együtt lenni vele.

Amennyiben a beszokás nem okoz különösebb gondot, a következő naptól a gyermek egyedül is töltheti napját az óvodában. A reggelenkénti apróbb pityergés, sírás természetes, ez még egy ideig kísérni fogja a reggeli elválásokat.

Megértésüket, türelmüket köszönjük. Alapítványi óvodánk munkatársai a beszoktatással kapcsolatos kérdéseikre bármikor szívesen válaszolunk, gondolatainkat szívesen osztjuk meg Önökkel. Gyermekeikről a nap bármely időszakában érdeklődhetnek telefonon, személyesen, mi mindig őszintén válaszolunk kérdéseikre.