Kullancscsípéssel kapcsolatos információk

A szabadban erdős, bokros, füves helyeken kirándulva, járva tavasztól-őszig találkozhatunk kullancsokkal, melyek a levelek fonákján, nagyra nőtt fűben élnek. Egy fertőzött kullancs komoly betegségeket idézhet elő, például agyhártyagyulladást, Lyme-kórt. 

Európában és az USA-ban a fertőzések főleg a nyári hónapokban fordulnak elő. Itt a Budai-hegyekben a kullancscsípés nagyon gyakori, és bizony igen nehéz megmondani, hogy fertőző-e vagy sem az adott ektoparazita.

A fertőzés megelőzésére kapható a gyógyszertárakban védőoltás, melyet a családorvossal előzetes konzultálás alapján írathatunk fel.

Hasznos tanácsok szülőnek

  • A kullancsszezon beköszöntével érdemes a gyerkőcöt minden kirándulás után fokozottan átvizsgálni.
  • Mivel egyre többször hallani, hogy a kullancs már városi környezetben – pl. parkokban – is könnyedén megél, ezért ajánlott a hosszabb sétákat, játszóterezéseket követően is átnézni a kicsi testét.
  • A kullancs a test lágy részeit szereti, ezért ott, ahol vékonyabb a bőr, pl. a hajlatokban érdemes alaposabban is vizsgálódni.
  • Ha magunk látunk neki a kullancs eltávolításának és az sikeresen kijön a bőr alól, mindenképp jegyezzük fel az adott napot, és figyeljünk, hogy némi idő – akár pár nap, hét – elteltével nem lesz-e rendellenes bőrpír a kullancs helyén.
  • Az esetleges komplikációk elkerülése végett, érdemes mielőbb felkeresni egy orvost.

Amennyiben kullancsot fedezünk fel, tanácsos azonnal eltávolítani, vagy orvoshoz fordulni, hogy ő távolítsa el!